Groepstherapie

Als vormen van groepstherapie kan je je bij mij aanmelden voor psychodrama of voor dans- en bewegingstherapie.

Psychodrama = aanvullen!! Zie link: http://www.psychodrama.be/

Psychodrama is een actie-gerichte methode van psychotherapie. Er wordt naast het ‘doen’ ook gesproken en emoties krijgen zeker hun plaats. Je hoeft geen voorkennis te hebben van theater of drama. Het gaat niet om het spelen van rollen of iets op een ‘correcte manier’ doen. Je vertrekt steeds vanuit jezelf en je eigen thema’s. Deze thema’s kunnen persoonlijk, relationeel of existentieel van aard zijn. Psychodrama verloopt steeds volgens een vast stramien: opwarming, psycho-drama, sharing en afronding.

 

Dans- en bewegingstherapie in groep

Dans – en bewegingstherapie is een lichaamsgerichte vorm van therapie, waarbij er wordt gefocust op het voelen in het hier en nu, het naar buiten brengen van wat er binnenin leeft, het aanleren van nieuw gedrag of inoefenen van kwaliteiten…. Via beweging wordt er gewerkt aan jouw individuele thema’s zowel via individuele als groepsoefeningen.  Deze thema’s kunnen persoonlijk, relationeel of existentieel van aard zijn.

Het gaat niet om choreografieën of aan te leren pasjes. Er wordt gedanst vanuit het volgen van jouw impulsen van je lichaam op dat moment. Dit is ook geschikt voor mensen met fysieke beperkingen of ongemakken, aangezien het net heel belangrijk is om naar jouw lichaam te luisteren.

 

Wanneer kiezen voor groepstherapie?

Als je aan groepstherapie deelneemt kunnen er andere thema’s of aspecten van jezelf naar boven komen dat bij individuele therapie soms moeilijker is. Het gaat dan niet enkel over hoe jij in het leven staat op jezelf, maar ook over hoe jij je verhoudt tot anderen en in groep. Je krijgt de mogelijkheid om van elkaar te leren, nieuwe stappen te zetten in een veilige omgeving met steun van de groep.

Soms kan groepstherapie ook interessant zijn tijdens een traject van individuele therapie als een soort verdieping van je thema’s waar je aan wil werken. Groepstherapie geeft een extra dimensie.

Anderen bekijken groepstherapie als een volgende stap in het therapieproces, na een langdurig traject van psychotherapie.

Je hoeft geen ‘grote problemen’ te hebben, je kan ook deelnemen aan psychodrama en dans- en bewegingstherapie indien je benieuwd bent naar wat deze werkwijzen jou kan brengen, als een manier van je traject van persoonlijke groei te verdiepen.

 

Hoe aanmelden voor groepstherapie, psychodrama of dans- en bewegingstherapie?

Na aanmelding,  nodig ik  jou uit voor een vrijblijvende gratis intake waar we samen kijken of dans- en bewegingstherapie of psychodrama in groep, aan jouw verwachtingen tegemoet komt.  Na voldoende aanmeldingen, neem ik contact met jou op voor verdere afstemming en om de data van de groepssessies vast te leggen. Minimum 4 deelnemers, maximum 8. We starten met het vastleggen van 5 sessies.

 • Groepstherapie dans- en beweging: 5 sessies van 2 uur – 150 euro
 • Psychodrama in groep: 5 sessies van 3 uur – 225 euro

Meld je HIER aan via het contactformulier. Laat je gegevens na, ik neem zo snel mogelijk contact met jou op.

 

Creatieve media/psychodrama

Ik merkte al snel dat ‘praten over’ niet altijd voldoende of voor iedereen zo voor de handliggend is. Meer nog, door psychodrama of andere creatieve methodieken kom je soms sneller tot een essentie, iets wat in woorden niet altijd uit te drukken valt, waar je moeilijker bijkomt omdat onze gedachten ons soms in de weg zitten.

We verleggen de focus van praten, naar doen en voelen. Deze werkwijzen boren andere lagen dan louter het mentale aan, het geeft een extra dimensie binnen het therapeutisch proces. Je hoeft hiervoor niet creatief of sterk verbaal te zijn.

Je kan expliciet kiezen voor psychodrama of creatieve methodieken, en soms zal ik dit ook in de gesprekstherapie aanbieden wanneer ik denk dat dit een meerwaarde zou kunnen vormen op een bepaald moment.

Psychodrama kan je ook in groep volgen. Meer informatie daarover lees je HIER.

 • Individuele sessie psychodrama of creatieve methodieken: 1 uur – 45 euro
 • Psychodrama in groep: 5 sessies van 3 uur – 225 euro
 • op afspraak

Dans- en bewegingstherapie

Een aantal jaar geleden ontdekte ik de kracht van dans- en bewegingstherapie. Door lichaam en beweging te betrekken kan je sneller tot de essentie en diepere lagen van jezelf komen. Je hoeft niet te kunnen dansen, het gaat niet over pasjes, lenigheid… maar eerder over wat jouw lichaam en jouw beweging jou te vertellen heeft, over contact maken met jezelf en jouw lichaam. Dit als sleutel tot verandering en groei binnenin jezelf, een leidraad om het leven te leiden dat bij jou past.

Voor deze therapievorm kan je expliciet kiezen, of het kan soms (tijdelijk) een onderdeel vormen van een gesprekstherapietraject.

Dans- en bewegingstherapie kan ook aanvullend zijn en het proces versnellen naast een traject van gesprekstherapie bij een andere hulpverlener.

Dans- en bewegingstherapie kan je individueel volgen, of ook in groep.

 • Individuele sessie: 1.15 uur – 50 euro
 • Groepstherapie dans- en beweging: 5 sessies van 2 uur – 150 euro
 • op afspraak

meer informatie: www.bewegingstherapie.com

Integratieve psychotherapie

Ik genoot mijn basisopleiding als psychotherapeute in de Interactionele Vormgeving. Dit is een vorm van integratieve gesprekstherapie. Interactionele Vormgeving integreert verschillende therapeutische stromingen (contextuele, systemische, gestalt, NLP, bio-energetica, gedragstherapie, transpersoonlijke therapie…) en hanteert daarbij een waaier aan methodieken zodanig dat de therapeut zich volledig kan aanpassen aan de noden van de cliënt.

Wat ik hieruit heb meegenomen is vooral het steeds opnieuw afstemmen op jouw behoeften en verlangens, een niet-oordelende houding, een brede kijk vanuit verschillende perspectieven, het belang van dialoog en samen op weg gaan.

Waarvoor kan je bij mij terecht? Als je het gevoel hebt dat je vastzit in je leven, verandering wil, naar iets dieper wil kijken, zaken op een rijtje wil zetten, nood hebt aan iemand die met jou meeleeft en meezoekt.

Mijn affiniteit ligt in het begeleiden van jongeren vanaf 16 jaar, jongvolwassenen en volwassenen.

Wat thematiek betreft kan je bij mij met vele vragen of bezorgdheden terecht. Mijn ervaring ligt vooral in volgende domeinen:

 • omgaan met ziekte en verlies
 • burn-out
 • verwerking van moeilijke gebeurtenissen
 • je weg vinden in het leven
 • levens(fase)crisis
 • lusteloosheid en depressie
 • stressklachten
 • psychosomatiek

Praktisch:

 • Individuele sessie: 1 uur – 45 euro
 • Relatietherapie: 1.15 – 1.30 uur – 60 euro
 • op afspraak