Jezelf terug na burn-out

Vind jezelf terug na burn-out

Te gedreven geweest? Teveel van jezelf gegeven? Gevoelig voor de verwachtingen van anderen? Perfectionistisch kantje? Groot verantwoordelijkheidsgevoel? Jezelf teveel weggecijferd? Had je het helemaal niet door en ben je over je grenzen gegaan? Voel je je nu leeg? Herken je jezelf niet meer? Voel je je uiterst kwetsbaar?

Wil je jezelf terugvinden, maar weet je niet hoe hieraan te beginnen? Wil je graag dingen op een rijtje krijgen voor jezelf? Heb je nood om uit te wisselen over wat je overkomen is met lotgenoten? Welke lessen kan je hieruit trekken voor jezelf? Heb je nood aan duidelijkheid over hoe je je leven anders kan inrichten? Veel vragen en weinig antwoorden?…

De weg naar burn-out is voor iedereen anders. Wie over zijn eigen grenzen ging, kampt met verschillende klachten en dit op fysiek, emotioneel, psychologisch, relationeel en existentieel vlak, in meerdere of mindere mate. Daarbij komt er soms nog het gevoel van gefaald te hebben, eventueel schaamte en schuldgevoelens naar de werkgever of directe omgeving, zich vervreemd voelen van zichzelf of anderen, paniek of innerlijke leegte… Burn-out is een complex gegeven.

Het is belangrijk dat men eerst en vooral voldoende rust en tijd neemt voor zichzelf.

Daarnaast is het ervaren van steun in deze herstelfase zeker geen overbodige luxe. Een klankbord van mensen die niet oordelen. Gesprekspartners die niet overal verklaringen voor willen, die je kunnen laten zijn in je ‘niet-weten’-fase.

De relatie met het eigen lichaam herstellen is vaak een hele opgave maar zeker cruciaal in de weg naar herstel: voelen van het eigen lichaam en de emoties die er zijn de ruimte geven. Dit kan als bedreigend aanvoelen. Nochtans, het terug leren voelen van de eigen grenzen, het goed leren inschatten van je energie-niveau, het luisteren naar de signalen van je lichaam… Hier ligt een belangrijke sleutel.

Wat houdt deze workshop in?
In deze reeks is er ruimte voor het delen van ervaringen, het ervaren van steun en (h)erkenning, door mensen die weten wat het is, omdat ze het zelf aan den lijve ondervonden hebben.
We doen zachte lichaamsoefeningen om ons terug bewust te worden van ons lichaam, de verbinding met onszelf te versterken. We zoeken naar manieren om ons hoofd leeg te maken en ons lichaam tot ontspanning te brengen. Daarnaast werken we ook met andere non-verbale methodieken die uitdrukking geven aan waar we nu staan of waar we naar verlangen, zoals psychodrama, tekenen, visualisaties… We richten onze focus naar binnen, staan open voor wat er leeft en luisteren naar de boodschappen die uit ons diepste zelf naar buiten willen komen. We streven naar verbinding met onszelf, zodat we erna op een meer evenwichtige manier in verbinding kunnen treden met de buitenwereld. We staan open voor de verborgen schatten van deze tijdelijke levenscrisis, als hulpbron voor de rest van ons leven.

We gaan niet op zoek naar verklaringen zoals: “och ja, dat komt ervan als je geen grenzen kan trekken”, of “het ligt aan het slecht personeelsbeleid op het werk” of “er is een te hoge prestatiedruk in onze maatschappij”… Het is niet zo eenduidig, diverse factoren spelen op elkaar in en zijn ook niet altijd duidelijk en zomaar samen te vatten.
We kijken hier naar wat burn-out jou te vertellen heeft en wat jij ermee wil voor jezelf. We creëren samen een veilige ruimte voor jouw persoonlijk onderzoek, met onderlinge steun van de groep. Ik nodig je uit tot zacht lichaamswerk, non-verbale methodieken,… die je op jouw tempo kan toepassen met respect voor jouw grenzen. We richten ons op verbinding met jezelf en anderen, we bieden een kader om jezelf terug te vinden zodat je erna meer vanuit je diepste zelf de draad kan opnemen, jouw leven kan inrichten vanuit jouw innerlijke kracht.

Let wel, deze workshop vervangt echter geen medische of therapeutische opvolging. Er kan steeds worden samengewerkt met je behandelende arts of therapeut. Het is ook geen loopbaanbegeleiding.

Praktische informatie:

We werken in kleine groep: minimum 4 en maximum 8 deelnemers

200 euro per reeks. Wie aan reeks 1 deelnam, kan reeks 2 volgen voor 175 euro.

Meenemen: losse en comfortabele kledij, matje en/of dekentje, sokken of pantoffels.

Inschrijven kan door je hier aan te melden. Ik neem daarna telefonisch contact met jou op voor een vrijblijvend gesprek waar we bespreken of deze workshop op dit moment aansluit bij jouw behoeften.

Bewegen naar stilte

Vertragen via beweging, ritme en oefeningen…op zoek naar de stilteplek in onszelf…bewegen vanuit deze innerlijke stilte…

We focussen tijdens de bewegingsessie op het voelen, waarnemen en de interactie met de groep om zo de connectie met ons lichaam en onze omgeving te versterken. We experimenteren met beweging, los van enig esthetisch ideaal.  We keren aan de hand van beweging naar binnen en maken contact met onze innerlijke stilteplek. We maken ruimte voor wat we tegenkomen en wat binnenin leeft. We geven het vorm via ons lichaam, laten het een weg vinden naar buiten.

 

 

Op maat

Ik luister naar de noden van je organisatie en maak graag een workshop op maat voor jullie. Mijn accenten liggen vooral op interactieve werkvormen, gebruik van creatieve methodieken en verbindend communiceren.

Mogelijke thema’s die ik al eerder aanbood op vraag van organisaties:

 • rouwverwerking
 • omgaan met weerstand
 • loslaten
 • meer rust in je dagelijks leven
 • meer rust op je werk

 

Lach & dans

We verkennen verschillende oefeningen in het domein van de lachyoga en vrije dans. Tussendoor maken we tijd voor ontspanningsoefeningen, want lachen is best intensief! We stappen dus volledig in het ervaren, voelen en bewegen. We laten spanningen los en komen naar het NU via ons lichaam en onze verbeeldingskracht.

Wees welkom en laat je verrassen!

 

 

Authentic movement

Authentic Movement is een werkvorm die vaak gebruikt wordt in de bewegings- en danstherapie en het domein van persoonlijke groei. Het is heel subtiel en zacht werk, waardoor je dichter bij jezelf komt via beweging.

Authentic movement speelt enerzijds in op onze relatie met ons lichaam: we leren luisteren naar ons lichaam en onze impulsen te volgen, te bewegen zoals goed voelt. Daarnaast ontwikkelen we door de beoefening van Authentic Movement een dieper contact met onszelf, een gevoel van zelfvertrouwen en zelfaanvaarding… Tot slot verdiepen we hierdoor ook onze capaciteit om te verbinden met anderen doordat we oefenen in empathie, volledig aanwezig zijn bij de ander zonder oordelen… Onze persoonlijke beleving staat hierbij centraal, we staan open voor wat zich aandient.

Je hoeft geen ervaring te hebben in dans, lichaamswerk, therapie.. Het is een heel laagdrempelige manier van werken via beweging. Iedereen kan dit!

Voor mij, Mieke, is het steeds een mooie reis naar binnen, alle tijdsbesef is weg… Na een sessie Authentic Movement voel ik me enorm ontspannen en dichter bij mezelf. Ik vind het fijn om anderen ook te mogen begeleiden op hun unieke reis naar binnen. Wees welkom!

De plaatsen zijn beperkt: minimum 2, maximum 8 deelnemers.

Bijdrage? 12 euro per sessie

Meebrengen? een flesje water, comfortabele kledij, sokken of pantoffels

Inschrijven? Laat je naam en telefoonnummer achter via het contactformulier.

Loslaten

downloadWe leven in chaotische tijden. We worden overspoeld met informatie, invloeden en indrukken. We moeten voldoen aan ontelbare verwachtingen en doelen zowel van anderen als onszelf. In onze veeleisende maatschappij lijkt dit allemaal vanzelfsprekend. Dus blijven we maar doorgaan. Er komt alleen maar bij, we worden langzaam knettergek. Ons hoofd staat op barsten en tegelijkertijd loopt ons lichaam leeg. We voelen ons futloos en vermoeid. Maar we barsten niet. We buigen zelfs niet. We doen gewoon verder en raken verder verwijderd van onszelf…

Onze maatschappij zal niet snel veranderen. De informatiestroom zal waarschijnlijk blijven komen. Daarom is het essentieel om te leren ruimte maken, afschudden, opgeven, vrijlaten, los werken, neerleggen, uitademen… loslaten.

Dit klinkt eenvoudig en toch is het een kunst. Tijdens deze 4-daagse oefenen we verschillende manieren om los te laten. We schudden onze overtollige ballast af en maken ruimte voor datgene waar we nood aan hebben. We maken ook tijd om te onderzoeken wat ons tegenhoudt om los te laten. We leren herkennen in ons lichaam wanneer we iets vasthouden en we onderzoeken hoe we onze patronen kunnen ombuigen tot iets dat energie geeft in plaats van vraagt.

In deze workshop streven we naar inzicht en tools aan de hand van praktische oefeningen in lichaamswerk, beweging, dans en theater. Op een speelse manier maken we ruimte voor wat er leeft en focussen we op onze verlangens. Hoe kunnen we anders in het leven staan zodat we zacht, open, sterk en flexibel door het leven kunnen bewegen?

Waar?
Oost West Centrum Orval
Bois-le-comte 1
6823 Villers-devant-Orval

Wie?
Dit weekend begeleid ik samen met Chris Camp.

Prijs?
380 euro (inclusief verblijf met 100% biologisch-vegetarische maaltijden)

Inschrijven?
Via www.owc.be

Je eigen beweging

–>Wil je graag dieper in je lichaam zakken op een zachte manier?
–>Vind je het fijn om vrij te bewegen en te dansen?
–>Wil je graag ontdekken dat bewegen fijn kan zijn -ja, ook voor jou?
–>Ben je op zoek naar (meer) bewegingsvrijheid of -creativiteit binnen je eigen lichaam?

Met de voeten stevig op de grond, bewegen we vanuit onze buik totdat we ons hoofd volledig los kunnen laten. We exploreren ons lichaam, onze gewaarwordingen, onze ervaringen van het moment en bewegen met wat er in ons leeft. We doen dit aan de hand van simpele leuke oefeningen en vrije dans, met respect voor ieders grenzen, vol verwondering naar de rijkdom van ieders uniek-in-beweging-zijn.

Ik wil mensen de relatie met hun lichaam doen herontdekken, het plezier van vrij bewegen te laten ervaren, los van oordeel, esthetische idealen of te bereiken doelen.

Iedereen kan deelnemen, er is geen voorkennis of ervaring vereist. Als je openstaat en nieuwsgierig bent naar wat lichaamsbeweging en vrije dans jou te bieden heeft, ben je van harte welkom!

Bijdrage? 10 euro voor de proefsessie, 100 euro voor de reeks van 8 sessies

Meebrengen? een flesje water, losse en comfortabele kledij, een warme trui , kousen en eventueel een dekentje en/of matje.

Inschrijven? seintje via het contactformulier met je naam en telefoonnummer

Teambuilding

Op zoek naar een activiteit voor je team binnen jouw vereniging, organisatie of bedrijf?

Ik werk graag iets uit voor jullie op maat. Je kan o.a. kiezen uit 1 of meerdere van de volgende activiteiten:

 • lachsessie
 • dans en beweging
 • improvisatie of expressie
 • spel
 • beeldende kunst

Mijn focus ligt op ontspanning, plezier, verbinding, het groepsproces en onderlinge communicatie.

Zin om eens iets anders te doen met je team? Neem contact met me op en we bekijken het samen verder.

Creatieve groeigroep

Samen zijn, ontdekken en creatief vormgeven!

Gedurende 5 dagbijeenkomsten gaan we aan de slag met creatieve media. We maken een innerlijke reis  waarbij we de tijd nemen om stil te staan bij volgende zaken:  je afgelegde weg, waar je nu staat in je leven, waar je naartoe wil, wat jou hierin eventueel tegenhoudt, wat jouw drijfveren, krachten, kwaliteiten en jouw hulpbronnen hierbij kunnen zijn.

We doen dit door contact te maken met andere lagen van ons zijn dan ons hoofd. We laten ons hierbij gidsen door beelden uit ons onbewuste, we maken contact met onze creatieve levensbron en we luisteren naar verborgen schatten in ons lichaam. We laten onze handen vormgeven, ons hart spelen met kleur en geur. Onze stem kan klank en woord vinden,  ons lichaam ons ritme en eigen beweging. Maw, we maken een afdaling in onszelf aan de hand van verschillende werkvormen: woord, beeld, klank, (psycho)drama, visualisaties, beweging, dans…

Waarom deelnemen? Als je de nood, nieuwsgierigheid of interesse voelt om stil te staan bij jezelf en jouw leven. Als je een aantal dingen voor jezelf op een rijtje wil zetten ipv op je eentje in cirkeltjes te blijven draaien in je hoofd. Om duidelijkheid en inzicht te krijgen waar je naartoe wil in je leven, welke stukken in jezelf jou hierbij tegenhouden en wat jou hierin mogelijks kan ondersteunen. Als je hierbij graag de ondersteuning en aanmoediging wil ontvangen van andere mensen die eveneens onderweg zijn. Misschien zit je in een dilemma, heb je een groot vraagstuk, vind je het tijd voor een evaluatie of misschien ben je gewoon nieuwsgierig naar wat creatieve media jou nu kunnen bieden op jouw levenspad, of weet je niet juist waarom maar ben je er graag bij… wees allemaal welkom!

Tijdens deze 5 dagen maken we ruimte voor wat er is. We staan stil, nemen afstand, laten ontstaan, vinden expressie en maken plezier in verbondenheid met andere reisgenoten.

Deelnemers: Iedereen is welkom, geen voorkennis voor creatieve media nodig. We focussen niet op resultaten of technieken. Het draait om de ontdekkingstocht die we samen afleggen.

Minimum aantal deelnemers 4, maximum 10

Jouw bijdrage: 280 euro voor de volledige 5 dagen -materialen, thee en water inbegrepen

Meenemen: lunch, losse en comfortabele kledij, schort, sokken of pantoffels.

Niet denken maar doen

afbeelding niet denken maar doenCreatieve workshop: een ontmoeting met onze zintuigen

We onderzoeken het spectrum tussen ons lichaam en onze zintuigen, stilte en chaos, de zin en de onzin… als voedingsbodem voor jouw creatief proces. Dit is een doe- en voelweekend, een laboratorium voor wie zich wil onderdompelen in de rijkdom der zintuigen en (on)zinnen, de wereld wil (her)ontdekken vanuit een ander perspectief, wil laten verrassen door onbekende aspecten van zichzelf, wil experimenteren en zichzelf (laten) inspireren, de zintuigen wil laten spreken in plaats van (voornamelijk) het hoofd…

Onze zintuigen bevinden zich op de grens van intern en extern. Van daaruit kunnen we gemakkelijk naar binnen keren en deze ervaringen terug naar buiten brengen. We ontvangen impulsen, kijken naar wat dit met ons doet, hoe we deze verwerken… We maken contact met de creatieve bron in onszelf. Zo creëren we ruimte om te laten stromen wat komen wil, te laten ontstaan, onze gewaarwordingen of impulsen terug een weg te laten vinden naar buiten, te vertalen wat er in ons leeft.

We gaan aan de slag met allerlei materialen, we prikkelen onze zintuigen (ahv texturen, geluiden, geuren, smaken, kleuren…) en uiten ons in verschillende talen: vb beweging, stem, beelden die we zelf construeren met allerlei materialen…

We ontdekken dat verschillende creatieve methodieken gecombineerd kunnen worden, elkaar kunnen versterken, een ander licht kunnen werpen, andere stukken van onszelf in the picture zetten, een toevoeging of verheldering kunnen zijn… Door te werken met allerlei materialen komen we ook andere delen van onszelf tegen.

Laat je verrassen, we creëren samen iets onverwachts! Er is geen einddoel verbonden aan deze workshop, de focus ligt op de ontdekkingsreis en jouw ervaringen hierbij en vooral het plezier van te experimenteren.

Doelpubliek: Geen voorkennis vereist. Open voor wie graag creatief bezig is of zich absoluut niet creatief vindt, eens iets out-of-the-box wil proberen, graag experimenteert en nieuwsgierig is…

Waar? Oost West Centrum Orval, Bois-le-comte 1, 6823 Villers-devant-Orval

Prijs? 260 euro (inclusief verblijf met 100% biologisch-vegetarische maaltijden)

Inschrijven? Via www.owc.be

Meebrengen?

 • schort en vod
 • oude kledij die vuil mag worden
 • 1 attribuut uit de verkleedkoffer
 • 1 voorwerp naar keuze om eventueel te gebruiken/verwerken
 • lievelingsgeur (vb kruiden, parfum, body lotion, essentiële olie…)